De therapeut
Ik ben Josine Overduin, tweeënveertig jaar, getrouwd en moeder van twee jonge tieners (jongen en meisje).

Met de Post-HBO opleiding tot Psychomotorisch Kindertherapeut viel alles op zijn plek. De taal die daar gesproken werd, was de taal die ik sprak. Hier leerde ik wat een kind (of volwassene) nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontplooien. Het hielp mij om (vanuit een basis van veiligheid en vertrouwen) eigen belemmerende ervaringen te verwerken en om me blij en verbonden te kunnen voelen met mijzelf en mijn omgeving.

Mijn persoonlijke en professionele ervaringen hebben mij gevormd tot de therapeut die ik nu ben. Het werken als therapeut voelt volkomen natuurlijk. Het past me als een comfortabele jas. Ik werk graag met mijn sterk ontwikkelde gevoeligheid voor de signalen die mensen geven. Daarbij schenk ik veel tijd en aandacht aan de theoretische (wetenschappelijke) onderbouwing van het PMKT-vak. De werking van de hersenen (neurobiologie) en de opbouw van de gehechtheid tussen ouder(s) of verzorger(s) en kind spelen daarbij een belangrijke rol. Een goede onderbouwing maakt dat ik weet wat ik doe en dat ik ook helder aan anderen (ouders, docenten, collega’s) kan overbrengen waarom een bepaalde aanpak nodig is of waarom het werkt.

Mijn uitgangspunt is om tijdens de behandeling op een laagdrempelige en actieve manier samen met ouder(s) of verzorger(s) te werken aan dat wat het kind en het gezin nodig hebben. Veiligheid, vertrouwen en plezier staan daarbij voorop.

Mijn specialisme is het hechtingsbevorderend werken. Ik volg jaarlijks opleidingen en studiedagen om up-to-date te blijven over de nieuwste ontwikkelingen op mijn vakgebied. Ik heb mij o.a. verdiept in:

  • Hechtingsproblematiek (Bouwstenenmodel van Truus Bakker)
  • Neurobiologie (Het Neurosequentiele-model van Dr. Bruce Perry door Roland Verdouw)
  • Traumaverwerking (Dr. Peter A. Levine)
  • Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
  • Mindfulness en compassie
  • Sherborne Bewegingspedagogiek
  • Psycho-fysieke weerbaarheid (Rots en Water)
  • Psychosociale Basiskennis (PSBK)